At 11/7/21 01:09 PM, Arika2 wrote:At 11/7/21 12:30 PM, vlntnx0 wrote:At 11/7/21 12:13 PM, Arika2 wrote:At 11/7/21 10:52 AM, vlntnx0 wrote:At 11/7/21 10:30 AM, Arika2 wrote:nah..... akkor itt van a következő:
Elmegy
Elmegy és feljön a nap, mire kész van,
Elmegy és megjön a nap, mire négy fal
Között megálmodom a vágyam
Télidőben, nagykabátban
Elmegy és feljön a nap, mire itt áll,
Elmegy és megjön a nap, mire ittál
Előre hátha megjön,
Vagy ha nem, hát feljön
Elmegy és feljön a nap, mire vártam,
Elmegy és megjön a nap, mire gáz van,
És elmegy a nappal együtt
A terv, ami az előbb esküdt
Fel a kedvemért
És most elhalt, de nincs miért
Elmegy és feljön a nap, ami elmegy,
Elmegy és megjön a nap, ami nem megy...
Mert túl fáradt vagyok,
A vágyak túl nagyok
Elmegy és feljön a nap, mire felszáll,
Elmegy és megjön a nap, mire megszáll
Minden ötlet ördöge,
Már, hogyha az ördög-e
Elmegy és feljön a nap, mire kész van
Elmegy és megjön a nap, mire négy fal
Között nagykabátban,
Télidőben, lanyha sárban
Megálmodom a vágyam, és itt van:
Próbának még elmegy, leírtam.
Ez a vers a tél nyugalmát hordozta magában a számomra. A sor eleji hasonló kezdés, és a vers kellemes lendülete tetszette bennem ezt az érzést kelteni. Nem mondom egész jó lett. De a nagy kérdés számomra megválaszolatlan: Milyen álomról ír a vers? Van valami konkrét álom, vagy csak simán beleírtad? Én várom a válaszodat mihamarabb. Köszönettel: Valentin.
ez a vers arról szól hogy nem tudom megfogalmazni/nincs kedvem és/vagy erőm vagy időm megfogalmazni a gondolataimat pedig van egy pár
"megálmodom a vágyam" = kigondolom amit írni szeretnék
a versszak eleji ismétlés az idő múlását szimbolizálja hogy csak telik és telik az idő amígra jön egy kis szándék a kezdésre
a "télidőben nagykabátban" csak egy hangulatfestő elem
a második versszakban arról van szó hogy megörvendem hogy végre itt van a hangulat meg az ötlet de amígra leírnám addigra elfelejtem....
a harmadik versszak szinte ugyanaz mint a második
az utána következőben a kedvetlenségemről van szó
az utolsó előttiben arról van szó hogy ha már nagyon tele van a tököm a pöcskölődéssel és a halogatással akkor ha már egy kicsi ötletem ha van erőt veszek magamon és leírom bármi áron.... az ördög ezt szimbolizálja
az erőszakosságot
az utolsó versszakban leírom hogy ez a vers is az előtte felsorolt gondolatok és metódus végtermékeként jött létre.... és aránylag jól sikerült megfogalmaznom magát a történési sorozatot
"Megálmodom a vágyam, és itt van:
Próbának még elmegy, leírtam."
annyira nem veregettem meg a vállam azért :P
röviden ennyi
jah meg.... a "nagykabátban" arra is utal hogy este írok általában amikor már aránylag hideg van és legalább egy kardigánt fel kell húznom hogy ne fázzak mert éjfél körülre már leég a tűz a szobámban.... jah
Érdekes okfejtés, mindenesetre nekem tényleg tetszett így a hangulata. Újfennt József Attilával vonnék párhuzamot, a Téli éjszaka című verse ugyan másról szólt (csináltam belőle anno verselemzést), de hangulatilag kb. ugyanazt adta át. Azt ajánlom ne tekints a versed rossznak vagy féligmeddig jónak, mert nekem ez talán még a múltkorinál is jobban tetszett. Adiós Aurelios!
csöcs
Hát ez enyhén nevezhető csak hízelgőnek.